zondag 29 augustus 2010

Wijn zoeken

 

Het verraad van de sommelier Jean-Pierre Bruneau.pn

 

1.800 flessen wijn gestolen bij Bruneau

zaterdag 28 augustus 2010

Auteur: Tom Ysebaert ( De Standaard)

BRUSSEL - De Brusselse chef Jean-Pierre Bruneau is van 1.800 flessen bestolen.
Door zijn eigen sommelier, godbetert. Die wist waar de goede chateaus lagen. Topwijn is peperduur. En wordt dus steeds interessanter voor dieven.


‘Ik vertrouwde hem. En dan doet hij me dit aan.' Chef Jean-Pierre Bruneau (67) voelt zich verraden.
Het restaurant in Ganshoren dat zijn naam draagt heeft nog één Michelinster maar is wel 1.800 flessen klassewijn kwijt.
Ze zijn verdwenen, gestolen uit de kelder en het nabije depot.


‘Ik ga niemand beschuldigen, het onderzoek loopt nog,' haast Bruneau zich te zeggen, ‘maar het heeft er alles van dat sommelier Pierre de dader is. Behalve ikzelf had alleen hij een sleutel.'


De sommelier kende zijn vak. Hij wist waar de kwaliteit lag en wat ze waard was. Het gaat om absolute topwijnen, van het kaliber premier grand cru classé.
Onder meer 160 flessen van de befaamde Château Petrus, wellicht de bekendste pomerolwijn. Verder klinkende namen als Cheval Blanc, Le Pin en Margaux.




Sommelier Pierre stal onder meer 160 flessen Château Petrus uit de wijnkelders van Bruneau.Bloomberg

De waarde wordt op bijna 400.000 euro geschat. Sommige flessen waren op hun eentje 2.500 euro waard.
Niet dat er grote gaten geslagen zijn in de wijnstock van het toprestaurant. Op een totale voorraad van 40.000 flessen vallen die 1.800 ontbrekende niet eens op.

De dief heeft de wijnen met mondjesmaat — fles per fles, krat per krat — ontvreemd en dat gespreid over verschillende maanden. Zo bleef hij onopgemerkt.
Pas toen Bruneau zijn stock monsterde, in het kader van een overname van de zaak, zag hij dat er iets ontbrak.

De sommelier probeerde er zich eerst uit te praten met de vage melding ‘dat ze elders stonden'.
Toen zich dat herhaalde, begon Bruneau argwaan te koesteren. Op 19 juni diende hij klacht in bij de politie.
De sommelier, die in Vorst woonde, verdween spoorloos toen de verdenking op hem viel. Hij werd bij zijn terugkeer uit vakantie nog ondervraagd door de politie, net als de rest van het personeel. Bij een tweede bezoek van de politie was hij met de noorderzon verdwenen.
Pierre werkte vier jaar voor het sterrenrestaurant. Al die tijd was er de chef niets verdachts opgevallen.
Wie zijn afnemers waren, wordt nog onderzocht.

Door het politieonderzoek kwamen de tongen los.
Pierre had een goed salaris maar dat kon niet riant genoeg geweest zijn voor de levensstijl die hij erop nahield. ‘Het bleek dat hij grote sier maakte', vertelt Bruneau. ‘Hij betaalde overal cash, zwaaide met briefjes van 500 euro. Dat heb ik allemaal vernomen toen het te laat was. Ik ben niet het soort baas dat zijn personeel bespioneert maar als ik nu terugkijk had ik het beter gedaan.'
Bruneau is teleurgesteld, bitter ook. ‘Je werkt je hele leven keihard, je stopt veel energie in de opleiding van het personeel. En dit is het resultaat.'Is zo'n aderlating te herstellen? ‘Er is zoiets als de sentimentele waarde. Sommige flessen zijn niet te vervangen omdat ze niet meer te krijgen zijn. Het duurt een leven om zo'n kelder op te bouwen (stil).'
‘En stel dat de wijn opduikt, hoe ga ik bewijzen dat het om mijn flessen gaat? Het beste zou zijn dat iemand die flessen in handen krijgt en zich spontaan meldt. Maar ik maak me geen illusies.'


Nog een streep door de rekening: het gaat om een ‘huiselijke' diefstal. Die wordt niet gedekt door de verzekering.

‘Wijndiefstal is geen zeldzaamheid meer', zegt wijnkenner Alain Bloeykens, ‘maar meestal slaan de dieven eenmalig toe. Van een buit van deze omvang heb ik nog niet gehoord.'Diefstallen gebeuren zowel in restaurants als in de handel, door inbrekers maar soms ook door personeel.
Wijn is een aanlokkelijke prooi geworden. De markt boomt wereldwijd, de vraag naar de grote crus is enorm. Dat heeft de prijzen doen pieken. Wijnen die tot voor kort 400 tot 500 euro zouden gaan, zitten nu aan 800 à 900 euro.
Daardoor is wijn een belegging geworden. ‘Die flessen worden niet gekocht om gedronken te worden, maar om later tegen een nog hogere prijs door te verkopen', zegt Bloeykens. De dieven weten dat ook.

De grote chateaus spelen in op het fenomeen door hun flessen te beveiligen. ‘Ze doen dat met identificatiecodes die op de fles gelaserd worden en haast onzichtbaar zijn. Zo zijn de flessen te traceren. Het werkt tegen diefstal maar ook tegen vervalsing.'Bruneau zegt dat hij ‘wel wilde beveiligen maar de leveranciers zegden me dat dat onhaalbaar is.'

Gestolen flessen verdwijnen in de zwarte markt.
Vroeger doken ze op bij veilingen – waar er hoog geboden wordt – maar daar wordt tegenwoordig ook de traceerbaarheid gecheckt.


Special Effect : Digibudi Photoshop by Digibudi

2 opmerkingen:

  1. wel late ontdekking .
    te grote vertrouwen in de sommelier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb een fles chateau de Sigoules Bergerac uit 1978 kan iemand mij vertellen wat de waarde hiervan is?

    BeantwoordenVerwijderen