dinsdag 14 september 2010

Snel rijk worden

Pers eens een top wijnhuis af...

6a00d83451d54269e200e55224453d8834-800wi Dat er in de wijn business geregeld fortuinen worden verdiend (én verloren), is een feit, maar een Fransman had wel een originele manier gevonden om zijn bankrekening razend snel te spijzen: hij mikte meteen naar de top en
perste het wereldberoemde Domaine la Romanée-Conti af.

Een heus icoon

De voorbije weken ontving de co-manager van dit Bourgondisch cultdomein, Aubert de Villaine, immers tot tweemaal toe een dreigbrief, waarin de eis voor 1 miljoen euro afpersgeld. Werd deze som niet tijdig betaald, dan zou de afperser zonder pardon de peperdure wingerds vergiftigen, wat uiteraard een financiële catastrofe zou betekenen. De wijnen van Romanée-Conti worden immers geregeld afgehamerd tegen superprijzen, niet alleen wegens hun finesse, maar ook al omdat er per oogstjaar maar hooguit 450 kisten worden geproduceerd.
Verleden maand nog werd in de wijnshop van de Charles de Gaulle-luchthaven in Partijs een jeroboam Romanée-Conti - het formaat van 4 standaardflessen of 3 liter inhoud - gekocht voor 25.000 euro. En in 1996 werd de recordprijs betaald van 224.900 USD voor 8 ‘gewone’ flessen van 75 cl uit het hoog aangeschreven millésime ’90 .

Twee stokken vergiftigd?

De politie besloot dan ook dat het om méér dan een uit de hand gelopen studentengrap ging, want uit het schrijven bleek volgens de Villaine dat de misdadiger-in-spe een vrij grondige kennis bezat over de wijngaard in kwestie. Eén van de brieven bevatte bijvoorbeeld een detailkaart van de Romanee-Conti wijngaarden, wat de politie en eigenaars extra verontrustte. Bovendien suggereerde de afperser dat hij, als voorproefje dat het hem wel degelijk menens was, reeds twee druivenstokken op het domein besmet had.
Eén van deze druivelaars werd meteen uitgetrokken om in wetenschappelijk geanalyseerd te worden op sporen van gif.
Maar gelukkig kende deze druivensoap een sneller einde dan de misdadiger gepland had. De afperser bleek namelijk iets te ‘geldlustig’ of goedgelovig en trapte in de valstrik die de onderzoekers hadden opgezet. Hij werd bij de kraag gevat toen hij de koffer, boordevol valse biljetten, bij de afgesproken drop-off op een nabij gelegen kerkhof van Chambolle-Musigny wou ophalen. De man bleek bovendien een ‘bekende van het gerecht’, zoals dat tegenwoordig met een eufemisme heet, en zal nog binnen het jaar weten wat deze zure grap hem aan celstraf kost.

Risico

Bovendien was de hele dreigactie vermoedelijk een uit de hand gelopen grap, zo klinkt het nu op het domein, want de zogezegd tweede vergiftigde druivelaar groeit ondertussen geheel normaal verder, zonder sporen van vergiftiging.
Voor Aubert de Villaine is daarmee dit onverkwikkelijke dossier definitief gesloten: “Ik kan echt niet inzien hoe deze affaire onze reputatie zou kunnen beschadigen”, verklaarde hij kort na de arrestatie, “noch de economie van onze regio. Het probleem werd in de kiem gesmoord voor het écht schade kon berokkenen.”
Toch vraag ik me af: gaan we dit soort gangsterpraktijken en afpersingen niet frequenter zien opduiken? In de wijnhandel blijf nu eenmaal veel geld vloeien en de soms waanzinnige veilingprijzen die voor topcrus worden geboden, worden ook breed uitgesmeerd in de media. Dat moet sommigen absoluut ‘inspireren’. Inbraken-op-aanvraag, vergelijkbaar met wat er in de antiek -of kunstwereld gebeurt, zijn misschien nog niet alledaags, maar komen toch vaker voor dan we soms vermoeden.
En feit is: een wijngaard blijft een kwetsbare plek, die onmogelijk ‘waterdicht’ te beveiligen valt. Ook de bomaanslagen en vernielingen die al jarenlang in Zuid-Frankrijk op wijninstallaties worden gepleegd door het Comité Régional d'action Viticole, een geheime groepering van radicale wijnbouwers, bewijzen hoe kwetsbaar een domein is én blijft.

1 opmerking: