zondag 12 september 2010

Met Ensor aan tafel‘Met Kunst aan Tafel’ is uitgegroeid tot een vaste waarde voor de culinaire sector in Oostende. Tijdens de drie voorbije edities  kon de klant genieten van een  gastronomisch diner en nam een kunstwerk mee naar huis.
De vierde editie staat in teken van James Ensor en gaat van start op 17 september 2010. Oostende is immers dit jaar Cultuurstad van Vlaanderen en viert de 150ste verjaardag van haar grootmeester.
‘Met Ensor aan Tafel’ richt zich naar een ruimer doelpubliek: behalve gastronomische restaurants nemen ook restaurants en bistro’s deel. Tijdens de duur van het evenement zullen de acht werken van “De Zeven Hoofdzonden” tentoongesteld worden in het James Ensorhuis.
In het Musèe d’Orsay, het tweede museum van Parijs en van Frankrijk opende vorig jaar in oktober en retrospectieve van James Ensor, ruim driekwart van die tentoonstelling was daarvoor in het MOMA in New York te zien, met groot succes.

Onder ander de tien ‘echte’ maskers die ooit in Ensor zijn atelier hingen waren er te zien. In de eerste zaal zag je een kitcherig sierstuk dat net van grootmoeders schoorsteenmantel leek te komen, gemaakt met schelpen en schalen, verwijzend naar de vele stillevens over dit onderwerp. Dit grappige sierstuk bracht je bij het werk : De Oester-eetster. Een volslanke vrouw die zichtbaar geniet en fel contrasteerd met de sombere vrouwen die zich op zondag, in donkere salons vervelen. De Oester-eetster is Ensors Olympia.
levi10
Als je meer wilt te weten komen over James Ensor moet je beslist eens het Ensorhuis bezoeken in de Vlaanderenstraat.
Nu willen de restaurants en andere eethuizen daar een graantje van meepikken met Ensor aan tafel.
Bij een menu worden ‘Gratis’ servetjes aangeboden.
Deze servetten met servetring kosten voor een Gastronomisch restaurant 16 Euro/stuk en
voor een restaurant- bistro, het servet is kleiner en zonder servetring,  ongeveer 7 Euro.
Inderdaad :
Een gastronomisch menu van 50 Euro kost dan 68 Euro !    + 35% 
Restaurantje, bistro menu van 35 Euro kost dan 42 Euro !   + 20 %Gratis …….
4 opmerkingen:

 1. inderdaad , gratis is hier heel duur .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe je het ook bekijkt... niets gaat boven het menu van "Villa Maritza" op de zeedijk ! Prijs - kwaliteitverhouding is optimaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, als je écht graag uit eten gaat, en je bent toevallig ook écht een fan van Ensor's werk.. dan denk ik dat je deze kans niet voorbij mag laten gaan. Langs de andere kant denk ik, misschien belanden die servetten binnen vijf of tien jaar ergens op een rommelmarkt, dat kan ook natuurlijk.
  Ik vraag me toch af wat Ensor zelf daarvan zou denken. Binnenkort misschien Ensor hamburger menu in de frituren van Oostende?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad Digibudi daar is hij : De Ensor Champagne !!! Ongelofelijk !

  BeantwoordenVerwijderen