woensdag 24 november 2010

M&M’s


Forrest Mars, de oprichter van de Mars Company, kreeg het idee voor M&M’s rond 1930 tijdens de Spaanse burgeroorlog. De soldaten aten getempereerde chocolade die met uitgeharde chocolade omringd was tegen het smelten. Op 3 maart verwierf hij een octrooi voor zijn eigen proces en begon kort daarna de productie in een fabriek te New Jersey.
De eerste M was voor Forrest Mars  en de tweede voor William Murrie die de voorzitter was van de chocoladefabriek.
In het begin werden M&M’s gemaakt in vijf kleuren, rood, geel, groen, bruin en violet en verkocht in kartonnen kokers, zoals Smarties.
Tijdens de tweede wereldoorlog waren M&M’s enkel verkrijgbaar door militairen.
In 1948 werd de kartonnen verpakking vervangen door een zwarte cellofaan verpakking.
Vanaf 1950 werd een zwarte M op de snoepjes gedrukt, welke in 1954 veranderd werd naar een witte M.
De peanut M&M’s werden gelanceerd in 1954 maar werden nooit in de bruine kleur gemaakt.
Te gevolge  bezorgdheid over de rode kleurstof amarant voor de volksgezondheid werden in 1976 de rode M&M’s vervangen door oranje hoewel deze kleurstof door M&M’s niet gebruikt werd.
Men deed dit puur om geen verontruste klanten te hebben. De roodjes kwamen later terug maar ook de oranje bleven bestaan.
In 1980, werden M&M's internationaal geïntroduceerd in Australië, Canada, Europa, Hong Kong, Japan, Maleisië en het Verenigd Koninkrijk.
De amandel M&M’s werden voor het eerst in 1960 gemaakt, enkel tijdens de paas en kerstperiode, ze werden pas in 1992 standaard.

images

In 1990 werden M&M’s met een kern van pindakaas geïntroduceerd.
In 1995 werd een grote consumentenwedstrijd georganiseerd om te bepalen welk kleur de violetjes ging vervangen. Blauw was de winnaar.
Samen met de lancering van de blauwe M&M’s ontstonden de geanimeerde ‘spokecandies’ in de TV reclames.
Ieder kleurtje heeft zo zijn karakter :
Rood       cynische en sarcastisch                 
Geel         gelukkig en goedgelovig
Blauw       ‘The cool one’
Groen        de verleidster (de enige vrouwelijke)
Oranje       enigszins neurotisch
imagesmmmmmmm

Hoewel bruin de oorspronkelijke kleur is vind je deze nooit terug in de reclamefilms.
In 1996 werden de mini M&M’s uitgebracht in plastic buisjes in plaats van zakjes samen met een computerspelletje M&M’s : The lost formules.
Daar MM het romeins cijfer is voor 2000 werden M&M’s het millennium snoepje in 1998. Speciaal hiervoor werden in 1999 de iets grotere crispy M&M’s vrijgegeven met een hart van gepofte rijst.
Ze waren de meest winstgevende M&M’s ooit maar zijn in de verenigde staten niet meer verkrijgbaar, bij ons wel.
In 2002 werd een wereldwijde campagne gelanceerd ; ‘M&M’s global color vote’ Paars won de wedstrijd en werd als kleur toegevoegd.
Bij de lancering van de eerste Star-wars film werden M&M’s aangeboden  die de helft groter waren.

Sinds 2005 zijn M&M's  online beschikbaar zijn in 17 kleuren, met gepersonaliseerde zinnen op elk snoepje aan de andere kant van de "m". Oorspronkelijk bedoeld om kerstwensen op te zetten zijn ze nu gans het jaar beschikbaar.
Er werden voor diverse gelegenheden nieuwe M&M’s ontworpen.
mmmm
In de zomer van 2008 worden  'Faces' Mijn M & M's gelanceerd , die stelt consumenten in staat om de gezichten van dierbaren af te drukken op chocolade M&M's.
In april 2010 is men bij M&M's gestart met het nieuwe "pretzel ras." Pretzel M&M's hebben geen gele M&M's.
Tijdens en bezoek aan New York bezocht ik de M&M’s shop, gelegen op Time Square, ongelofelijk een vier verdieping telende winkel met enkel M&M’s, verkrijgbaar in alle kleuren tussen wit en zwart, kledij, speelgoed, juwelen, muziekinstrumenten, …. je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het met M&M’s erop of erbij. Ja zelfs een M&M’s auto kan je daar kopen!
mm
mmm
mmmmmmmmmmmm

M&M’s met een persoonlijke boodschap op het kan!
 
Klik gerust even hier boven en bestel je eigen M&M’s met uw persoonlijke tekst op, als dat geen origineel eindejaarsgeschenk is?

1 opmerking:

  1. Heb net mijn customized M&M's besteld via je bloglink.. leuk, en in kleuren die je hier nergens kan vinden! leuke post!

    BeantwoordenVerwijderen