zondag 19 december 2010

Recepten, gourmetsauzen

en Fonduesauzen
1 Mayonaise
Benodigdheden :
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel gladde mosterd                                            
  • peper en zout
  • geutje azijn of citroensap
  • 750 ml olie ( geen olijf)
Bereiding :
  • Klop de eierdooiers, mosterd, peper en zout en de azijn en/of het citroensap gedurende een 30 tal seconden los
  • Blijf roeren en voeg de olie met geutjes toe, weinig in het begin en als de binding begint mag je gerust iets grotere geuten nemen, roer telkens tot alle olie opgelost is
  • Nog even afkruiden (peper, zout, azijn en of citroen)
Tips :
  • eieren en olie moeten ongeveer dezelfde temperatuur hebben, niet uit de koelkast
  • indien de mayonaise om de een of andere reden schift, niet wanhopen, neem een verse dooier, beetje mosterd en herbegin met olie
  • voeg daarna de geschifte mayonaise toe op dezelfde manier als de olie.

2 Cocktailsaus
Benodigdheden  :
  • 250 g mayonaise
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 2 geutjes worcestersaus
  • enkel druppeltjes Tabasco
  • geutje Whisky
Bereiding :
  • Meng alles samen toot een gladde saus

3 Tartare-saus
Benodigdheden :
  • 250 g mayonaise
  • 2 eetlepels gehakte peterselie                                   
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels fijn versnipperde ui 
  • 1 ei
Bereiding :
  • Leg het ei in een potje met een geut azijn en een snuifje zout, giet hier kokend water op en laat het eitje 10 minuten koken
  • Koel het ei af in koud water, pel het en park het eigeel en het eiwit apart met een vork fijn
  • Meng het geprakte ei met de rest van de ingrediënten samen tot een gladde saus

4 Knoflookmayonaise
Plet 2 knoflookteentjes en meng deze met 250g mayonaise, 1 eetlepel gehakte peterselie en 1 eetlepel gehakte dragon.

5 Kerrie-saus
Benodigdheden :
  • 1/2 versnipperde ui
  • 1/2 versnipperde zure appel
  • 250 gr mayonaise
  • mespunt kurkuma
  • 1 eetlepel kerrie poeder
Bereiding
Meng alle ingrediënten tot een gladde saus
Tip
Maak deze saus een tijdje op voorhand zodat de kurkuma zijn kleur optimaal afgeeft.
gourmet
Recepten      fondue en gourmet saus



6 Barbecue saus
Benodigdheden :
  • 1 eetlepel Worcestersaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 5 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel moutazijn
  • 1 kleine versnipperde ui
  • 2 eetlepels olie
Bereiding :
  • Verwarm de versnipperde ui met de olie tot hij glazig geworden is
  • voeg al de andere ingrediënten toe en laat de saus gedurende een drietal minuten rustig sudderen
  • deze saus kan warm of op kamertemperatuur gebruikt worden

7 Pittige Barbecuesaus
Benodigdheden :
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1/2 eetlepel gemalen koriander
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • snuif cayennepeper
  • enkel druppels Tabasco
  • 2 eetlepels Worcestersaus
  • 1 kleine gesnipperde sjalot
  • 2 eetlepels olie
Bereiding :
  • warm de olie en de uitjes even op tot ze glazig geworden zijn
  • voeg alle andere ingrediënten toe en laat een drietal minuten zachtjes pruttelen
  • deze saus kan warm of op kamertemperatuur gebruikt worden

8 Tzatziki
Benodigdheden :
  • 1 kg volle yoghurt
  • 1 komkommer
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 blaadjes munt
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • 1 eetlepel sherryazijn
Voorbereiding :
Giet het eventuele vocht van op de yoghurt af en doe deze in een kom. Rasp de komkommer boven een zeef en bestrooi met een snuif  zout. Laat de komkommer minimaal een uur uitlekken, afspoelen en het resterende vocht uit de komkommer persen.

Bereiding :

Doe de komkommer, de geperste knoflook ,de in stukjes gehakte munt, de olijfolie, de peterselie en de azijn bij de yoghurt en meng deze goed.Laat de saus een uurtje staan en doe er naar smaak nog zout en peper bij.


9 Aioli
Benodigdheden :
  • 1 eierdooier
  • 4 teentjes knoflook
  • 500 ml olijfolie
  • 2 saffraandraadjes
Bereiding :
  • pel de knoflookteentjes en verwijder de groene kern
  • plet de knoflook in een vijzel en voeg de saffraan toe
  • voeg de eierdooier en meng verder in de vijzel
  • voeg met een fijn straaltje de olijfolie toe terwijl je verder mengt, zodat er een binding komt

10 Salsa van tomaat
Benodigdheden :
  • 4 lekkere tomaten
  • 1 versnipperde rode ui
  • 1 rood chilipepertje in reepjes gesneden zonder zaadjes
  • 4 eetlepels fijngesneden korianderblaadjes
  • 1 tot 2 eetlepels limoensap
  • snuifje zout
Bereiding :
  • Snij de tomaten in vier, verwijder de pitjes en snij het vlees in blokjes
  • Meng alle andere ingrediënten bij de tomaat en laat afgedekt in de koelkast minimum een uurtje trekken

11 Creamfox’ vinaigrette voor salade
Plet een teentje knoflook, voeg het sap van een halve citroen toe, 50 gram notenolie en 25 gram olijfolie, een eetlepel rode wijnazijn,
een versnipperd sjalotje en ringetjes pijpajuin, afmaken met peper en zout.

Zie ook Mojo sauzen

1 opmerking: